ممکن است در حین کار با چرخ خیاطی متوجه شوید که ناگهان چرخ گیر میکند و یا ایراداتی دارد که سبب میشود به درستی کار نکند. تفاوت ندارد که چرخ خیاطی شما یک محصول خانگی باشد یا صنعتی چراکه هر چرخی میتواند با مشکل قفل شدن مواجه شود. اما دلایل این مسئله چیست و چطور میتوان آن را برطرف کرد؟
دلایل قفل شدن چرخ خیاطی
قفل شدن چرخ خیاطی معمولاً به دلایلی مانند گیرکردن نخ در قطعات داخلی، خرابی یا تنظیم نبودن ماکو و قاب ماکو، مشکلات مربوط به کشش نخ، کج بودن یا شکستگی سوزن، و انباشت گردوغبار در قطعات مکانیکی رخ میدهد. استفاده از روغن نامناسب یا کمبود روغن در بخشهای متحرک نیز میتواند باعث افزایش اصطکاک و در نتیجه قفل شدن دستگاه شود. برای جلوگیری از این مشکل، بهتر است چرخ خیاطی بهطور منظم تمیز، روغنکاری و تنظیم شود و از نخ و سوزن مناسب استفاده کنید.
در ادامه کاملتر این دلایل را توضیح دادهایم:
1. ایراد نخ کشی چرخ خیاطی
در وهله اول، اصلیترین دلیل قفل شدن چرخ خیاطی مشکل نخ کشی است. عدم رعایت نخکشی اصولی میتواند منجر به پیچوتاب و گرههایی در مسیر نخ شود که میتوانند چرخ را با مشکل عملکردی مواجه کنند.
راه حل: برای رفع این مشکل باید ابتدا مسیر نخ را بررسی کنید تا از مسیر درست آن اطمینان حاص کنید. در صورتی که در مسیر نخ متوجه ایراد یا مشکلی شدید، آن را اصلاح کنید. همچنین شاید در مسیر حرکت نخ تکهای نرخ برش خورده و کوچک از قبل باقی مانده باشد که میتواند در عملکرد چرخ خیاطی اختلال ایجاد کند. بهتر است با یک ابزار مناسب برای خارج کردن این تکه نخ از مسیر اقدام کنید.
آموزش درآوردن نخ گیر کرده در چرخ خیاطی
2. مشکل کشش نخ
دیگر موضوعی که میتواند دلیل قفل شدن چرخ خیاطی باشد، مسئله کشش نخ است. این موضوع اهمیت زیادی دارد و باید همواره به تناسب نوع پارچه و دوخت، کشش نخ را تنظیم کنید. دلیل این موضوع این است که اگر کشش نخ با نوع و جنس پارچه تناسب نداشته باشد میتواند به مشکلاتی مانند پاره شدن سریع نخ یا گیر کردن و قفل کردن چرخ منجر شود.
راه حل: در صورتی که با مشکل گیر کردن چرخ خیاطی مواجه شدید، برای رفع این موضوع میتواند درجه تنظیم کشش نخ را بین 3 و 5 قرار دهید. به طور کلی نیز توجه داشته باشید که هرچه عدد درجه تنظیم کشش نخ بالاتر باشد، میزان کشش نخ نیز بیشتر میشود.
3. نصب غلط ماکو
نصب اشتباه ماکو چرخ خیاطی نیز مورد دیگری است که میتواند دلیل قفل شدن چرخ خیاطی باشد. اساسا توصیه میکنیم که به این بخش توجه خاصی داشته باشید چراکه ماکو از حساسترین و مهمترین قطعات چرخ خیاطی است و نصب نادرست آن میتواند علاوه بر قفل شدن چرخ یا بروز مشکلاتی در عملکرد آن، تبعات بزرگتر و هزینهبرتری نیز در پی داشته باشد.
راه حل: برای نصب درست ماکو، ابتدا ماسوره را داخل ماکو گذشته، نخ را از شیار مربوطه رد کنید و پشت فنر ماکو قرار دهید. حالا کمی نخ را بکشید تا مطمئن شوید ماسوره در جهت عقربههای ساعت حرکت میکند.
در صورتی که مراحل قبلی را به درستی طی کردید، ماکو را در حفره مخصوص آن قرار داده و به آرامی فشار دهید تا یک صدای تیک مانند بشنوید. شنیدن این صدا نشانه جایگذاری درست ماکو است. توجه داشته باشید که اگر در مرحله اولیه نخ را کشیدید و ماسوره برخلاف جهت عقربههای ساعت حرکت کرد، آن را اشتباه جا انداختهاید. این مسئله میتواند به جمع شدن نخ داخل ماکو و ایجاد اختلال در عملکرد چرخ منجر شود.
همچنین در سایت goldstartool در یکی از دلایل قفل شدن چرخ خیاطی اینگونه نوشته است:
If your bobbin was loaded in incorrectly or if it’s been damaged, your sewing machine may lock up during a project.
If this happens, pause your stitching to take the bobbin out and make sure the thread is going through the bobbin’s hole from left to right. Then, replace the bobbin and give it a light tug as soon as it’s back in place to make sure it’s properly seated.
ترجمه: «اگر ماسوره شما اشتباه بارگذاری شده باشد یا آسیب دیده باشد، چرخ خیاطی شما ممکن است در حین انجام پروژه قفل شود.
اگر این اتفاق افتاد، دوخت خود را متوقف کنید تا ماسوره بیرون بیاید و مطمئن شوید که نخ از سوراخ ماسوره از چپ به راست عبور می کند. سپس، بوبین را تعویض کنید و به محض اینکه در جای خود قرار گرفت، آن را بکشید تا مطمئن شوید که به درستی نشسته است.»
4. اشتباه چرخاندن توپی اصلی چرخ خیاطی
اشتباه چرخاندن توپی نیز میتواند دلیل قفل شدن چرخ خیاطی باشد. توجه کنید که اگر توپی چرخ را به جهت عقب بچرخانید، نخ شل میشود، تاب برمیدارد و حتی گره میخورد و این موضوع میتواند به قفل شدن چرخ منجر شود.
راه حل: همواره توپی چرخ باید به سمت جلو یعنی سمتی که کاربر نشسته چرخانده شوند.
دلیل اهمیت جهت چرخش توپی این است که ارتباط مستقیمی با جهت چرخش قاب ماکو دارد و در صورتی که توپی را به عقب بچرخانید، قاب ماکو برخلاف عقربههای ساعت حرکت میکند و این موضوع منجر به جمع شدن نخ در کمپلت میشود.
5. تمیزکاری و روغنکاری چرخ خیاطی
تمیزکاری و روغنکاری منظم چرخ خیاطی در بازههای زمانی مشخص موضوعی کلیدی است و باید چه در مورد چرخ خیاطیهای صنعتی و چه چرخ خیاطیهای خانگی انجام شود. این مسئله حتی در مورد عملکرد چرخ خیاطیهای قدیمی مارشال نیز بسیار کلیدی است.
راه حل: اگر چرخ خیاطی خانگی قدیمی خود را نیز به موقع تمیزکاری و روغن کاری کنید، کرکها، غبارها، تکه نخها و پرزها را از بخشهای مختلف چرخ پاک کنید، عملکرد کلی چرخ وضعیت بهتری خواهد داشت و به این سادگیها قفل نمیکند.
توصیه میکنیم برای تمیزکاری و روغنکاری، حتما بخش محفظه ماکو و اطراف آن، زیر صفحه دوخت و دیگر بخشهای کلیدی را به خوبی تمیز و روغنکاری کنید.
6. مشکلات مربوط به سوزن
مورد دیگری که میتواند دلیل قفل شدن چرخ خیاطی باشد، مسائل مربوط به سوزن چرخ است. اگر از سوزنهای قدیمی، کند یا نامناسب برای دوخت استفاده کنید، احتمال پاره شدن نخ، شکستن سوزن یا قفل کردن چرخ بسیار بالاست.
راه حل: برای جلوگیری از چنین مشکلی سعی کنید همواره از سوزنهای نو و باکیفیت و البته متناسب با ضخامت پارچه استفاده کنید.
7. مشکلات مربوط به تنظیمات
تنظیمات نادرست چرخ خیاطی شامل تنظیمات تنش نخ، فشار پایه بلند کن و برخی مسائل دیگر نیز میتوانند به گیر کردن چرخ خیاطی منجر شوند.
راه حل: برای رفع هر یک از این مشکلات، توصیه میشود هر یک از بخشهای قابل تنظیم چرخ را چک کرده و مطابق شرایط دوخت و نوع پارچه تنظیم کنید.
دلیل قفل شدن چرخ خیاطی صنعتی جک
بر اساس آنچه در طول این مطلب ذکر شد، دلایل قفل شدن چرخ خیاطیها یکسان است و از بخشهایی ناشی میشود که در همه انواع چرخ خیاطی وجود دارند. در نتیجه دلیل قفل شدن چرخ خیاطی جک تفاوتی با دیگر چرخ خیاطیها ندارد. توصیه میکنیم اگر به تناسب نیاز خود از چرخ خیاطی صنعتی جک استفاده میکنید، با توجه به مواردی که در بخشهای قبلی ذکر شد، نسبت به عیبیابی و رفع مشکل چرخ خیاطی جک اقدام کنید.
رفع قفل شدن چرخ خیاطی مارشال قدیمی
چرخ خیاطیهای مارشال قدیمی با وجود اینکه مدتهاست از بازار و خط تولیدها خارج شدهاند، همچنان در منازل بسیاری از ایرانیها وجود دارند و حتی کاربردی هستند.
در صورتی که یک چرخ خیاطی مارشال دارید و با مشکل قفل شدن چرخ مواجه شدهاید، توصیه میکنیم موارد زیر را بررسی کنید:
- ماسوره و جعبه آن را به خوبی تمیز کنید.
- کشش نخ را به تناسب ضخامت و جنس پارچه تنظیم کنید.
- دیسکهای کششی نیز از مهمترین بخشهای چرخ خیاطی مارشال است که باید به خوبی آن
- دیسکهای کششی از مهمترین بخشهای چرخ خیاطیهای قدیمی از جمله چرخ مارشال هستند که باید همواره آنها را به خوبی تمیز نگهدارید.
- بوبین و ماسوره چرخ را به خوبی تمیز کنید. برای این کار میتوانید از یک برس کوچک یا حتی جاروبرقی استفاده کنید.
- بخشهای مختلف چرخ، خصوصا محل قرارگیری ماسوره را بررسی کنید.
- وضعیت سلامتی سوزن چرخ را چک کنید. در صورت کند بودن آن را تعویض کنید تا مانع از مشکل شکستن سوزن شوید.
- روغنکاری از حیاتیترین نکاتی است که در عملکرد صحیح چرخهای قدیمی نقش دارد، پس آن را جدی بگیرید.
قفل شدن چرخ خیاطی نیولایف
بسیاری از کاربران گلدن دوک از دلایل قفل شدن چرخ خیاطی نیولایف میپرسند. همانطور که پیش از این نیز گفته شد، دلیل قفل شدن چرخ خیاطی موضوعی نیست که به برند یا حتی نوع چرخ بستگی داشته باشد و معمولا عوامل قفل کردن چرخ خیاطی یکسانند. پس در صورتی که از چرخ خیاطی نیولایف استفاده میکنید و با مشکل گیر کردن یا قفل شدن چرخ مواجه هستید، با مرور آنچه در بخشهای قبلی ذکر شد سعی کنید نسبت به آسیبشناسی و رفع مشکل چرخ اقدام کنید.
سوالات متداول درباره علت قفل شدن چرخ خیاطی
دلایل رایج قفل شدن چرخ خیاطی شامل عدم روغنکاری، اشکال در نخکشی، یا وجود پارگی در نخ است که در این مقاله کامل توضیح دادیم.
برای رفع قفل شدن، ابتدا باید دستگاه را خاموش کرده و از برق بکشید، سپس بررسی کنید که آیا نخ یا پارچه در قسمتهای متحرک گیر کرده است یا خیر. اگر گیر نکرده بود، باید علتهای دیگر را بررسی کنید.
بله، در بسیاری از موارد، با رعایت نکات ایمنی و مشاهده راهنماییهای تعمیراتی میتوانید مشکل قفل شدن را خودتان حل کنید.
برای جلوگیری از قفل شدن مجدد، بهتر است بهطور منظم چرخ را تمیز کرده و روغنکاری کنید و همچنین از نخ و پارچههای مناسب استفاده کنید.